2009. február 11., szerda

Asszisztált reprodukciós intézet - makettképek



Asszisztált reprodukciós intézet - tömegmodell



Asszisztált reprodukciós intézet - homlokzat, metszet


Asszisztált reprodukciós intézet - helyszín, alaprajz


Asszisztált reprodukciós intézet - télikert


Váró: a nővérpulttal egybeépített 6,50 méter magas acél polcrendszer sűrűn egymás fölé és mellé helyezett növényekkel.

Asszisztált reprodukciós intézet - koncepció


Olyan házat akartam létrehozni, ami egyesíti magában a kórházak pozitívumait, ugyanakkor sokkal mélyebbre és régebbre nyúlik vissza, a barlang-ház-kert archetípusához.
A kert évezredek óta a ház része, előbb a termelés, majd a pihenés része lett, végül felismerték a szerepét a gyógyításban. Egyre több kórház és rekreációs intézmény kertjét alakítják ki ’gyógyító kertként’. Kutatások bizonyították, hogy az a páciens, akinek az ablaka zöldre néz, gyorsabban gyógyul, és csökken a fájdalomérzete. A zsúfolt nagyvárosok kórházaiban a zöld jelenlétét leegyszerűsítve érik el: a sajátos zöld színűre mázolt folyosókkal és padokkal. Mindenféleképpen olyan épületet akartam létrehozni, aminek minden helyiségéből látszik a kert.

Asszisztált reprodukciós intézet - helyszín


A helyszín Budapest III. kerületének belső része. A közelben csak középületek találhatóak: óvoda, bölcsőde, szakközépiskola, múzeum, és ami a telepítés szempontjából a legfontosabb: a Margit Kórház. Ideális hely egy reprodukciós eljárásokra szakosodott intézetnek, a Margit Kórház korszerű szülészeti osztályával együttműködve.
Óbuda és az északi agglomeráció egy ilyen ambulanciával sem rendelkezik. A jelenleg működő meddőségi szakrendelések csupán az igények kis százalékát tudják kielégíteni. Évente a gyermekek csupán 2%-a születik lombikprogram keretében, míg a meddő párok száma eléri a 15%-ot.
A Kiscelli múzeum előtt elterülő lejtő most a hajléktalanok és a kóbor kutyák menedéke. A Kiscelli utca autós egérút, az egész környék kopott és rendezetlen, nem elégíti ki az oktatáshoz és a gyógyuláshoz szükséges feltételeket.

Divatszalon és varroda - látványképek


Divatszalon és varroda - földszinti alaprajz

Divatszalon és varroda - makettképek


2009. február 10., kedd

Divatszalon és varroda - koncepció


kívül fehér - belül fekete. nincs szükség színekre, csak anyagokra - betonra, acélra, üvegre, mázas kerámiára, tapétára. a ház legyen tárgyszerű, és ne rivalizáljon a ruhákkal. izgalmas, ugyanakkor nem tolakodó háttér legyen. a fekete-fehérben van valami elegáns, valami letisztult. nagyszerű háttér a haute-couture ruhákhoz és bemutatókhoz.

Divatszalon és varroda - helyszín



Helyszín: Millenáris, a jelenlegi "szőlőskert". Ez a területe a komplexumnak nem kapcsolódik szervesen a többihez, kevésbé kihasznált, elhanyagolt zug. A különböző kulturális eseményeknek
helyet adó terület érdekes színfoltja lehetne egy tervezőirodával-varrodával rendelkező szalon.

Divatszalon és varroda - előképek



szegecselt bőrbevonatos dobozka - kába-kő - a leleplezés előtti apple-store manhattanben

Tükröződés - önarcképsorozat




Gyógynövény- és fűszerkertészet, látványképek



Gyógynövény- és fűszerkertészet

Helyszín: Pomáz, külterület. Program: gyógynövény és fűszertermelésre szakosodott kertészet, szárítóhelyiséggel, laboratóriummal, bővíthető üvegházzal és fóliasátrakkal. A komplexum fűtése hévízkútból nyert geotermikus energiával történik. A termálvízzel fűtött növényházak beruházási költsége 15-20%-kal nagyobb, mint az olaj- vagy gázfűtésűeké, de a kisebb üzemköltség miatta többletkiadás 2,5-3 éven belül megtérül.
Az épület két eltérő anyagú test áthatása. Az üvegházak, a közlekedő és a bejárati csarnok üveg tömege és az öltözők, irodák, feldolgozó helyiségek kőburkolatú betonblokkja úgy fonódik egybe mint a jin és a jang.


alaprajz





homlokzatok




Budapesti vasúti területek rehabilitációja - városépítés 4., díjazott terv



Fedélszékmakett, épületszerkezettan